Planšetinio kompiuterio paieškos

Žiūrinėjuosi po truputį pirkti kokį nors padorų planšetinį kompiuterį ir palengva analizuoju kas dabar gero rinkoje. Priežastys yra kelios: noriu ką nors sukurti Android planšetėms ir taip praplėsti savo programavimo akiratį, tuo pačiu noriu naudoti kaip patogų el. knygų skaitytuvą ir interneto naršyklę. Paskutinės dvi priežastys turbūt geriausiai atspindi tokio įrenginio paskirtį. Nusprendžiau pasidalinti savo analizės rezultatais.

Visų pirma mano ieškomo planšetinio kompiuterio reikalavimai:

  • Turi būti 10 colių dydžio ekranas – bet kas mažiau nei 10 colių atrodo kaip išdidintas telefonas.
  • Geriau kad būtų capacitive tipo lietimui jautrus ekranas – resistive ne bėda, bet investuojant pinigus norisi patogumo.
  • Privalo būti ARM Cortex/Nvidia Tegra platforma – viskas kas yra prastesnio galingumo negali pavežti Flash 10, o jis reikalingas norint žiūrėti BBC iPlayer ir tuo pačiu pilnavertiškai naudotis internetu. Šiom platformom paremti įrenginiai pajėgūs groti 1080/720 formato video.
  • HDMI išvestis – privalumas norint prisijungti planšetę prie televizoriaus, kompiuteris gali būti naudojamas kaip media grotuvas.
  • Android 2.2 – dėl to paties Flash 10.

Visi kiti parametrai kaip atminties dydis, web kameros kokybė ar USB jungčių kiekis mažai svarbūs.

Kai susidėlioji tokius reikalavimus, visas kinietiškas šlamštas labai greitai atkrenta ir belieka tik 2 variantai:

  1. Achos 101 (£250) – labai geri atsiliepimai ir specifikacijos.
  2. Malata ZPad (£350)  – daug geresnis už Archos 101, bet kol kas nėra prekyboje Anglijoje, tik galima atsisiųsti per eBay iš Honkongo. Naudoja Nvidia Tegra platformą ir labai išgirtas apžvalgose.

Per pastaruosius 3 mėnesius planšetinių kompiuterių priviso labai daug, todėl renkantis biudžetinį variantą labai svarbu neapsigauti. Pavyzdžiui, ZeniThink ZT-180 gamintojas apgaudinėjo vartotojus teigdamas, kad parduodamas planšetinis kompiuteris turi ARMv7 A8-Cortex procesorių, kuomet iš tikrųjų ten buvo įdėtas 30%-40% lėtesnis procesorius nepajėgiantis susidoroti su Flash 10. Vartotojai galvojantys, kad įrenginys veikiantis su Android 2.2 buvo smarkiai apgauti kai tikėjosi su juo paleisti Flash.

Kol kas išvados labai nedžiugina. Atrodo, kad teks dar šiek tiek palaukti. O, kad laukti tikrai verta rodo vienas labai geras pavyzdys su Samsung Galaxy Tab: pradžioje £700 kainavusio planšetinio kompiuterio kaina dabar nukrito bene dvigubai. Būtų gal ir labai viliojantis pasiūlymas, tik kad tas 7 colių ekranas atrodo tiesiog vaikiškas.

Laukiam… Taip gal ir sulauksim Android 3.0 reikalaujančio dual core procesoriaus  ir planšetėms pritaikyta vartotojo sąsaja.

Papildyta 2011-01-28 18:35: Pridedu nuorodą į labai gerą biudžetinių planšetinių kompiuterių palyginimo lentelę.

Programų sąrašo tvarkymas su Taskbar Shuffle

Nuotrauka pasiskolinta iš windows7online.com

Dirbdamas su Windows XP labai pasigesdavau galimybės keisti vietomis užduočių juostos programų sąrašo mygtukus prie kurios pripratau Windows 7. Tiesiog dėl bendros tvarkos savo dažniausiai naudojamas programas visada pasidedu kairėje užduočių juostos pusėje. Į pagalbą atėjo maža nemokama programa pavadinimu Taskbar Shuffle, kurios pagalba su pelyte galima perorganizuoti atidarytų programų išdėliojimą.

Programa taip pat gali ir grupuoti vienodas programas kad jos bet kur nesimėtytų užduočių juostoje. Tam tik reikia įjungti „Group similar taskbar buttons“ ir pažymeti „group tasks but never collapse into one button“.

Negaliu pakęsti standartinio programų grupavimo į vieną mygtuką, nes per ilgai užtrunka paskui susirasti reikiamą programą.

Beje, pastebėjau, kad galima keisti vietomis ir užduočių juostoje esančių sistemos ikonų tvarką, bet tikriausiai šios savybės niekada nepanaudosiu. Kokia ten tvarka man visiškai vienodai. :)

Programa tinka Vista/XP/2000/NT/95/98, o Windows 7 jos ir nereikia. Siunčiamės iš oficialios autoriaus svetainės.